Складиране и съхранение на пелети – Как правилно да процедираме?

март 25, 2021

Складиране и съхранение на пелети – Защо е важно да знаем?

Отоплението на пелети става все по-популярно в наши дни поради множеството предимства, които предлага като висока ефективност и икономичност в дългосрочен план. Важно е обаче, ако изберем този източник на топлина, да се запознаем с основните правила за съхранението му. За това ние от Schneider Pellets ще дадем няколко съвета.

Складиране и съхранение на пелети - съвети

След като дървесният материал бъде обработен, готовите пелети се пакетират в нашата фабрика. Ние използваме специално перфорирани чували, които удължават максимално „живота” на продукта. При доставка до клиента обаче той трябва добре да проучи начините за складиране и съхранение на пелети, за да не бъдат унищожени.

Едно най-важните неща, с които трябва всеки да се съобрази, е влажността на въздуха и помещението, което използваме за съхранение и складиране на пелети. При съхранение в помещение, влажността на въздуха играе своята роля. При влажност над 10%, периодът на съхранение е не по-голям от три месеца. Ако влажността падне под 10%, тогава продуктът може да издържи до половин година. Също така мястото е хубаво да бъде проветриво.

Ако все пак решите да оставите пелетите навън, имайте в предвид, че трябва да бъдат под покрит навес. Пелетите не трябва да бъдат нагрявани директно от слънчевите лъчи през деня, защото след захлаждането вечерта, се образува конденз, който мокри и съсипва продукта.

Друг важен момент е да избягвате поставянето на чувалите с пелети директно върху пода. Използването на палета е препоръчително, като това може да Ви спести загубата на големи количества пелети.

Заключение

При закупуването на пелети, едно от първите неща, в които трябва да бъдете сигурни, е, че ще им осигурите отлични условия за съхранение. Едва тогава е добре да планирате закупуването на по-голямо количество. Тези, които не са сигурни в съхранението на продукта, могат да се запасяват с пелети за идните месец или два и при намаляването на количеството да се ориентират към ново зареждане.

Виж още

Иглолистни пелети – защо да изберем този продукт

ИГЛОЛИСТНИ ПЕЛЕТИ – ЗАЩО ДА ИЗБЕРЕМ ТОЗИ ПРОДУКТ? Иглолистните пелети са едни от най-използваните начини за отопление през студените месеци. Ако сте избрали възможността през зимата да се отоплявате на пелети, най-вероятно се чудите какъв вид да изберете. Екипът на „Schneider Pellets” вярва, че най-качествени са тези от иглолистна целулоза и в следващите редове ще […]

Four tips for properly storing wood pellets

When you read or hear somewhere „wood pellets – the fuel of the future“, rest assured that it is true. Ever since they entered the market in Europe back in 2010, this type of fuel has been hinting that it is going to „conquer“ the world. So, 10 years later, the results are already in. […]

Преимуществата на пелетите спрямо останалите горива за отопление

Дървесните пелети все повече „завладяват” пазара в България. Този вид отопление не спира да печели поддръжници благодарение на основните си предимства – екологично чисти и високо калорични. В тази статия ние от Schneider Pellets ще Ви покажем какви са предимствата на пелетите пред останалите горива за отопление. Сравнени с електроенергията Този вид отопление е най-скъпият […]