Преимуществата на пелетите спрямо останалите горива за отопление

юни 25, 2020

Дървесните пелети все повече „завладяват” пазара в България. Този вид отопление не спира да печели поддръжници благодарение на основните си предимства – екологично чисти и високо калорични. В тази статия ние от Schneider Pellets ще Ви покажем какви са предимствата на пелетите пред останалите горива за отопление.

Въздействие над околната среда

Преимуществата на пелетите са многобройни и достигат чак до тяхното положително въздействие върху околната среда. Пелетите се получават от възобновяеми източници на биомаса, намалявайки зависимостта от ограничени изкопаеми горива. Тяхното производство отделя по-малко замърсители, насърчавайки по-чисто качество на въздуха и смекчавайки влошаването на околната среда. 

Пелетите, особено качествените пелети, отделят значително по-малко въглерод, особено в равнение с традиционните горива за отопление, което допринася за глобалните усилия за неговото намаляване. Производственият процес включва ефективно използване на ресурсите от биомаса и намалява отпадъците и напрежението върху околната среда.

Екологичните предимства на пелетите подчертават тяхната роля като отговорен избор на гориво за отопление. Избирайки пелети, хората допринасят за по-екологично бъдеще, съобразявайки се с устойчиви практики. Възприемането на отоплението с пелети предлага не само незабавни ползи по отношение на ефективност и рентабилност, но също така поддържа дългосрочно управление на околната среда. Тъй като светът все повече дава приоритет на екологичните решения, предлагайки обещаващ път към едно по-чисто и екологично бъдеще.

Здравословни преимуществата на пелетите

Освен за природата, преимуществата на пелетите се разпространяват и до здравето на собствениците. Отоплителните системи на пелети предлагат намален риск от пожар благодарение на своите усъвършенствани функции за безопасност. 

В сравнение с традиционните алтернативи за изгаряне на дърва, пелетите произвеждат минимални замърсители на въздуха в помещенията. Това насърчава по-здравословна вътрешна среда, особено за хора, чувствителни към частици във въздуха. 

Ползите за безопасността и здравето от отоплението на пелети подчертават неговата привлекателност като отговорен избор за домакинствата и бизнеса. Отдавайки приоритет на безопасността и качеството на въздуха в помещенията, отоплителните системи на пелети предлагат убедително предимство пред другите опции за отопление.

Възприемането на отопление с пелети не само осигурява комфортна среда за живот или работа, но и предпазва от потенциални опасности за здравето. Тъй като потребителите все повече дават приоритет на безопасността, здравето и околната среда, предимствата на пелетите стават все по-изявени. Инвестирането в отопление на пелети представлява проактивна стъпка към постигане на по-безопасно, по-здравословно и по-устойчиво бъдеще.

Дълготрайните преимущества на пелетите

Дълготрайността на котлетата за пелети е от най-големите преимущества на този метод за отопление. Тези системи са конструирани с висококачествени материали, осигуряващи здравина и устойчивост на ежедневно износване. Правилната поддръжка допълнително удължава техния живот, осигурявайки на потребителите дългосрочно решение за отопление. Освен това производителите често предлагат изчерпателни гаранции и услуги за поддръжка, подобрявайки цялостното предложение за стойност за клиентите.

Издръжливостта на отоплителните системи на пелети ги правят разумна инвестиция както за собствениците на жилища, така и за бизнеса. Като изберат пелети, потребителите се възползват от метод, което не само осигурява постоянна топлина, но и издържа изпитанието на времето. 

Тъй като потребителите все повече дават приоритет на дълготрайността и стойността при решенията си за покупка, предимствата на отоплителните системи на пелети стават все по-очевидни. Възприемането на технологията за пелети гарантира не само незабавни ползи, но и дългосрочно спокойствие, което го прави интелигентен избор за нуждите от отопление.

Сравнени с електроенергията

Този вид отопление е най-скъпият на пазара. Електроенергията може да донесе разходи до пет пъти по-високи в сравнение с отоплението на пелети. Днес все по-малко хора избират електричеството за отопление у дома

Сравнени с дизеловото гориво

Най-големият плюс на дървесните пелети е, че по никакъв начин цената им не зависи от цените на петролния пазар. При дизела нещата седят точно наобратно и за това този метод на отопление може да направи сметката Ви между два и три пъти по-висока. Освен това пелетите са възобновяем източник, а нефтът не е. Най-големият проблем на нафтата е миризмата. Това изключва използването ѝ в домове и офиси, като дори допълнителната вентилация не помага. Дървесните гранули не отделят никаква миризма.

Сравнени с вългища

В днешно време камините и котлите, които работят на пелети по такъв начин са конструирани, че подават автоматично гориво към горелката. Не можем да кажем това за печките, които използват въглища. Изгарянето на дървесните гранули е в пъти по-ефективно, а количеството на остатъчната пепел не надвишава 1%. При въглищата обаче то е до 35%. Освен това пепелта на пелетите може да се използва за наторяване, а за тази от въглищата е нужно допълнителна работа и транспорт, за да бъдат извозени.

Сравнени с дървата за горене

Едно от големите предимства на пелетите е, че складът за съхранението им е до пет пъти по-малък от този за съхранение на дърва за горене. Също така има голяма разлика в коефициента на полезно действие . При пелетите той достига 90-95%, а при дърветата е доста по-малък. Причината за това е по-съвършеното котелно оборудване и по-ниската влажност на пелетите.

А ако имате нужда от съвети как и къде най-добре да складирате пелетите си , може да ги откриете в тази статия.

Виж още

Сертификат EN Plus A1 – доказателство за най-високо качество

На 24.06.2019 г. фирма „Аксел Трейд 2009” ЕООД сертифицира пелетите си със сертификат EN Plus A1. Това значи, че нашият продукт отговаря на всички европейски изисквания за качество и е с клас А1 – най-високият! Сертификатът е издаден от италианския официален сертифициращ орган „ENAMAgroenergie“ с номер n. 2/188  в съответствие с регулаторните изисквания UNI EN […]

Повишаване нивото на дигитализация в предприятието – Финансирано от Европейския съюз

Наименование на проекта: BG-RRP-3.005-3801-C01 „Решения в областта на информационните и комуникационни технологии и киберсигурността в малките и средните предприятия“. Наименование на процедурата: BG-RRP-3.005 „Решения в областта на информационните и комуникационни технологии и киберсигурността в малките и средните предприятия“. Цел на процедурата: Да допринесе за ускоряване на прехода към цифровизация на предприятието чрез внедряване на информационни […]

Types of pellets | How to choose the right one for us?

Given the variety of wood pellet heating options and individual consumer preferences, there really is no „best type of wood pellet“ or „best brand of wood pellet“. However, there are the best types of pellets for you. How to choose from SchneiderPellets? Ask yourself the following questions:   Which types of pellets are higher quality […]