Преимуществата на пелетите спрямо останалите горива за отопление

юни 25, 2020

Дървесните пелети все повече „завладяват” пазара в България. Този вид отопление не спира да печели поддръжници благодарение на основните си предимства – екологично чисти и високо калорични. В тази статия ние от Schneider Pellets ще Ви покажем какви са предимствата на пелетите пред останалите горива за отопление.

Въздействие над околната среда

Преимуществата на пелетите са многобройни и достигат чак до тяхното положително въздействие върху околната среда. Пелетите се получават от възобновяеми източници на биомаса, намалявайки зависимостта от ограничени изкопаеми горива. Тяхното производство отделя по-малко замърсители, насърчавайки по-чисто качество на въздуха и смекчавайки влошаването на околната среда. 

Пелетите, особено качествените пелети, отделят значително по-малко въглерод, особено в равнение с традиционните горива за отопление, което допринася за глобалните усилия за неговото намаляване. Производственият процес включва ефективно използване на ресурсите от биомаса и намалява отпадъците и напрежението върху околната среда.

Екологичните предимства на пелетите подчертават тяхната роля като отговорен избор на гориво за отопление. Избирайки пелети, хората допринасят за по-екологично бъдеще, съобразявайки се с устойчиви практики. Възприемането на отоплението с пелети предлага не само незабавни ползи по отношение на ефективност и рентабилност, но също така поддържа дългосрочно управление на околната среда. Тъй като светът все повече дава приоритет на екологичните решения, предлагайки обещаващ път към едно по-чисто и екологично бъдеще.

Здравословни преимуществата на пелетите

Освен за природата, преимуществата на пелетите се разпространяват и до здравето на собствениците. Отоплителните системи на пелети предлагат намален риск от пожар благодарение на своите усъвършенствани функции за безопасност. 

В сравнение с традиционните алтернативи за изгаряне на дърва, пелетите произвеждат минимални замърсители на въздуха в помещенията. Това насърчава по-здравословна вътрешна среда, особено за хора, чувствителни към частици във въздуха. 

Ползите за безопасността и здравето от отоплението на пелети подчертават неговата привлекателност като отговорен избор за домакинствата и бизнеса. Отдавайки приоритет на безопасността и качеството на въздуха в помещенията, отоплителните системи на пелети предлагат убедително предимство пред другите опции за отопление.

Възприемането на отопление с пелети не само осигурява комфортна среда за живот или работа, но и предпазва от потенциални опасности за здравето. Тъй като потребителите все повече дават приоритет на безопасността, здравето и околната среда, предимствата на пелетите стават все по-изявени. Инвестирането в отопление на пелети представлява проактивна стъпка към постигане на по-безопасно, по-здравословно и по-устойчиво бъдеще.

Дълготрайните преимущества на пелетите

Дълготрайността на котлетата за пелети е от най-големите преимущества на този метод за отопление. Тези системи са конструирани с висококачествени материали, осигуряващи здравина и устойчивост на ежедневно износване. Правилната поддръжка допълнително удължава техния живот, осигурявайки на потребителите дългосрочно решение за отопление. Освен това производителите често предлагат изчерпателни гаранции и услуги за поддръжка, подобрявайки цялостното предложение за стойност за клиентите.

Издръжливостта на отоплителните системи на пелети ги правят разумна инвестиция както за собствениците на жилища, така и за бизнеса. Като изберат пелети, потребителите се възползват от метод, което не само осигурява постоянна топлина, но и издържа изпитанието на времето. 

Тъй като потребителите все повече дават приоритет на дълготрайността и стойността при решенията си за покупка, предимствата на отоплителните системи на пелети стават все по-очевидни. Възприемането на технологията за пелети гарантира не само незабавни ползи, но и дългосрочно спокойствие, което го прави интелигентен избор за нуждите от отопление.

Сравнени с електроенергията

Този вид отопление е най-скъпият на пазара. Електроенергията може да донесе разходи до пет пъти по-високи в сравнение с отоплението на пелети. Днес все по-малко хора избират електричеството за отопление у дома

Сравнени с дизеловото гориво

Най-големият плюс на дървесните пелети е, че по никакъв начин цената им не зависи от цените на петролния пазар. При дизела нещата седят точно наобратно и за това този метод на отопление може да направи сметката Ви между два и три пъти по-висока. Освен това пелетите са възобновяем източник, а нефтът не е. Най-големият проблем на нафтата е миризмата. Това изключва използването ѝ в домове и офиси, като дори допълнителната вентилация не помага. Дървесните гранули не отделят никаква миризма.

Сравнени с вългища

В днешно време камините и котлите, които работят на пелети по такъв начин са конструирани, че подават автоматично гориво към горелката. Не можем да кажем това за печките, които използват въглища. Изгарянето на дървесните гранули е в пъти по-ефективно, а количеството на остатъчната пепел не надвишава 1%. При въглищата обаче то е до 35%. Освен това пепелта на пелетите може да се използва за наторяване, а за тази от въглищата е нужно допълнителна работа и транспорт, за да бъдат извозени.

Сравнени с дървата за горене

Едно от големите предимства на пелетите е, че складът за съхранението им е до пет пъти по-малък от този за съхранение на дърва за горене. Също така има голяма разлика в коефициента на полезно действие . При пелетите той достига 90-95%, а при дърветата е доста по-малък. Причината за това е по-съвършеното котелно оборудване и по-ниската влажност на пелетите.

А ако имате нужда от съвети как и къде най-добре да складирате пелетите си , може да ги откриете в тази статия.

Виж още

от какво се правят пелетите

От какво се правят пелетите и какъв е процесът на изработка?

Дървените пелети са не само енергийно ефективно, но и екологично приемливо решение за отопление на пелети и производство на енергия. Въпросът, от какво се правят пелетите, разкрива интересен процес, превръщащ дървесни отпадъци в компактен и енергийно наситен източник на топлина. В тази статия ние от Schneider Pellets ще ви обясним за използваните материали, както и […]

Четири съвета за правилно складиране на дървесни пелети

Когато прочетете или чуете някъде „дървесни пелети – горивото на бъдещето“, бъдете сигурни, че това е вярно. От както навлизат на пазара в Европа още през 2010 година, този вид гориво загатва, че ще „завладее” света. И така, 10 години по-късно резултатите вече са на лице. Ръстът на продажби можем да проследим в Германия. Дървените […]

Сертификат EN Plus A1 – доказателство за най-високо качество

На 24.06.2019 г. фирма „Аксел Трейд 2009” ЕООД сертифицира пелетите си със сертификат EN Plus A1. Това значи, че нашият продукт отговаря на всички европейски изисквания за качество и е с клас А1 – най-високият! Сертификатът е издаден от италианския официален сертифициращ орган „ENAMAgroenergie“ с номер n. 2/188  в съответствие с регулаторните изисквания UNI EN […]