Качествените дървени пелети

февруари 1, 2024

Защо е важно да използваме качествени пелети? 

В тази статия ние от „Schneider Pellets“ ще дадем точно обяснение за това как и защо качеството на един от най-модерните начини за отопление в днешно време е толкова важно. Пелети може да откриете на много места, но трябва да знаете кои са истински качествени пелети.

Това е вид твърдо гориво във формата на цилиндрични гранули, които се произвеждат от дървесни отпадъци. Отоплението чрез пелети има някои преимущества като малкия отпаден продукт от горенето, както и автоматичното подаване на гориво към горелката.

Значението на използването на висококачествени дървени пелети в различни приложения, особено в отоплителния и производствения сектор, не може да бъде достатъчно подчертано. Дървените пелети, характеризиращи се със своя състав, постоянство на размерите и чистота, играят жизненоважна роля в осигуряването на ефективни и екологично отговорни операции.

В жилищните и търговските отоплителни системи, които разчитат на дървени пелети като източник на гориво, изборът на качество на пелетите оказва пряко влияние върху ефективността на отоплението и емисиите. Висококачествените дървесни пелети горят по-ефективно, като отделят по-малко пепел и намаляват риска от неизправности или запушване на оборудването. Това води до намаляване на разходите на потребителите и допринася за по-чистото качество на въздуха, което го прави по-устойчив вариант за отопление на пелети.

Освен това в производствените отрасли, където дървените пелети се използват за процеси като дървообработване или занаятчийство, качеството на пелетите оказва значително влияние върху крайния продукт. Постоянно оформените и чисти дървени пелети осигуряват прецизност и надеждност по време на производството, като намаляват времето за престой и материалните отпадъци.

За любителите на дървообработването или художниците, които използват дървени пелети в своите проекти, висококачествените пелети гарантират постоянни резултати и повишават цялостното качество на готовата работа. По-лошите пелети могат да съдържат примеси или нередности, които застрашават целостта на крайния продукт.

В обобщение, използването на висококачествени дървени пелети е от ключово значение за отоплението, производството и занаятчийските приложения. Тези пелети допринасят за ефективността, рентабилността и екологичната устойчивост, като същевременно запазват целостта и качеството на крайните продукти.

Ние от SchneiderPelletsсме ситуирали предприятието си в полите на Рила планина в град Самоков. Именно от една от най-красивите точки на България ние добиваме суровината за нашите пелети. Използваме само качествена иглолистна дървесина, а капацитетът ни на производство за една година е над 20 000 тона.

Етапи на производство на качествени пелети 

За да се стигне до крайния продукт, първо трябва пелетите да преминат през няколко етапа на обработка. Първоначално дървесината се смила на едри части и се оставя да изсъхне. Причината за едрото надробяване е по-малкото време, което отнема след това на материала да изсъхне. 

За това смилане се използват два вида мелници – барабанен тип или чукови мелници. Следва ново смилане, което този път прави дървения материал на малки парчета. Тук най-често се използват чукови мелници. В края на етапа трябва да се постигне уеднаквяване на частиците – до 4мм.

Един от най-важните етапи е пресоването – там се стига до оформянето на дървените пелети. Смляната и изсушена дървесина се подава към гранулатор чрез дозатор и така се оформят гранулите. Пресоването протича при високо налягане и температура от над 100 градуса. Съдържащият се в дървесината лигнин е естественото лепило, което омеква при подобна температура. 

След изсушаването, гранулите са с тепмература между 70 и 90 градуса, като тази температура зависи от пресоващата сила. 

Пресоващата сила е определяща за качествени пелети

Когато силата е по-голяма, това прави температурата по-висока, а от това се определя и колко високо ще е качеството на пелетите. След като процесът завърши обаче, пелетите имат нужда от охлаждане. За това се ползват охладители, чрез които се постига и окончателното втвърдяване на дървесните гранули. Чак след това гранулите са годни за съхранение и транспортиране. 

 

Как да разберем кои са качествени пелети?

За да може клиентът да избере само качествени пелети за своя дом, то има няколко правила, които да следва. 

 1. Диаметър на пелетите;
 2. Съдържание на прах;
 3. Крехкост на пелетите;
 4. Разтварят ли се във вода;
 5. Гладка повърхност;
 6. Миризма;
 7. Цвят.

За да бъдем още по-конкретни и в помощ на нашите клиенти, създадохме статия с всички правила. Прочетете тук статия на тема „Най-добрите пелети„, от която ще научите всичко важно за качествените пелети и техния избор. 

За да имаме качествени пелети, е хубаво те да бъдат пакетирани, а след това прибрани в предварително приготвени за това складови помещения. Препоръчително е тези места да бъдат чисти (сухи) и проветриви. Ние от „SchneiderPellets” можем да се похвалим с търговската марка EN Plus. Но какво значи това? През 2010 година ЕС въвежда единен стандарт за качество при дървесни пелети за отопление (EN 14961-2). Този стандарт засяга параметри като дължина на гранулата, диаметър, пепел, съдържание на влага и др. С приемането на този стандарт за качество се въвежда и сертификат за ЕС EN Plus, който е предназначен за пелети, използвани за битова употреба. interkeramos
ENplus разграничава качествата на две – А1 и А2. 

За клас А1 са въведени възможно най-строгите ограничения за съдържание на пепел в качествените пелети, като при нас той е до 0,69%. При клас А2 съдържанието на пепел може да е до 1,5%.

Характеристики на дървените пелети на “SchneiderPellets”:

 • – 100% иглолистна дървесина без химически примеси.
 • – Отделена топлина  – 5.1 kWh/kg
 • – Пепел при изгаряне – до 0,69%
 • – Диаметър – 6мм
 • – Дължина – до 35мм
 • – Влага – 5,5%
 • – Сяра – 0,0014%

 

Видове опаковки за пелети:

Ние предлагаме следните разфасовки:

–          15 кг. чувал – удобен при зареждането на бункера с гориво на Вашата камина или водогреен котел;

–          Както и Jumbo bag (big bag) от 1000 кг. – улесняващ зареждането на по-големи инсталации. 

Отопление на пелети – предимства и съвети

Доставка до всяка точка на страната

Нашият екип винаги е в готовност да помогне на клиента. Ние можем да съдействаме в намирането на най-изгодния транспорт за дестинации в цяла България. 

Нашата партньорска мрежа се уголемява постоянно, като работим с представители в София, Пловдив, Варна, Бургас, Добрич, Благоевград, Пазарджик и др.

Повече информация за доставката на пелети до Вашия дом може да получите на телефон 0878 012 340, както и на нашия e-mail адрес sales@schneiderpellets.com

Нашият екип експресно ще изготви оферта за Вас, която ще включва цената на дървесните пелети спрямо сезон, както и сума за транспорт.

Доказателство за това дали даден търговец продава качествени пелети, се проверява със специален сертификат – EN Plus A1. На 24.06.2019 г. „Аксел Трейд 2009” ЕООД сертифицира пелетите си със сертификат EN Plus A1.

Сертификатът е издаден от италианският официален сертифициращ орган ENAMAgroenergie с номер n. 2/188  в съответствие с регулаторните изисквания UNI EN ISO 17225/2014 части 1 и 2 и UNI EN ISO 15234/2011 и 2012 като сертифициран производител на пелети от клас А1.

Актуална проверка на сертифицираните производители може да се направи в официалният сайт на ENplus® c/o Bioenergy Europe:

https://enplus-pellets.eu/en-in/certifications-en-in/producer-en-in.html

„Аксел Трейд 2009“ ЕООД разраства продуктовия си каталог. С грижа към природата създадохме екопресовани дървесни палета за удобен и лесен транспорт на стока. Повече за новия ни продукт ще откриете на тази страница.

Виж още

Сертификат EN Plus A1 – доказателство за най-високо качество

На 24.06.2019 г. фирма „Аксел Трейд 2009” ЕООД сертифицира пелетите си със сертификат EN Plus A1. Това значи, че нашият продукт отговаря на всички европейски изисквания за качество и е с клас А1 – най-високият! Сертификатът е издаден от италианския официален сертифициращ орган „ENAMAgroenergie“ с номер n. 2/188  в съответствие с регулаторните изисквания UNI EN […]

Складиране и съхранение на пелети – Как правилно да процедираме?

Складиране и съхранение на пелети – Защо е важно да знаем? Отоплението на пелети става все по-популярно в наши дни поради множеството предимства, които предлага като висока ефективност и икономичност в дългосрочен план. Важно е обаче, ако изберем този източник на топлина, да се запознаем с основните правила за съхранението му. За това ние от […]

от какво се правят пелетите

От какво се правят пелетите и какъв е процесът на изработка?

Дървените пелети са не само енергийно ефективно, но и екологично приемливо решение за отопление на пелети и производство на енергия. Въпросът, от какво се правят пелетите, разкрива интересен процес, превръщащ дървесни отпадъци в компактен и енергийно наситен източник на топлина. В тази статия ние от Schneider Pellets ще ви обясним за използваните материали, както и […]