Четири съвета за правилно складиране на дървесни пелети

април 22, 2020

Когато прочетете или чуете някъде „дървесни пелети – горивото на бъдещето“, бъдете сигурни, че това е вярно. От както навлизат на пазара в Европа още през 2010 година, този вид гориво загатва, че ще „завладее” света. И така, 10 години по-късно резултатите вече са на лице. Ръстът на продажби можем да проследим в Германия. Дървените пелети са представени там именно през 2010 година. През първите шест месеца са произведени 720 000 тона, а през 2015 година за същия период от време виждаме повишаване с 500 000 тона и така произведените са 1 220 000 тона. Постепенно този вид отопление през студените месеци навлиза и в Източна Европа и също превзема пазара. Все повече домакинства залагат на това гориво, но е много важно то да бъде складирано правилно, за да не се повреди качеството. За това ние от “Schneider Pellets” ще ви дадем четири съвета за това как да предпазите вашите дървесни пелети.

1. Най-добрата възможност е пелетите да са прибрани в къщата/апартамента

Ако имате свободно пространство в мазето си или гаража, би било чудесно да направите едно отделение за чувалите. Това ще ви гарантира най-високо ниво на защита. Хубаво е под пелетите да постелете нещо и върху него да поставите чувалите с дървесни пелети. www.thconsulting.eu

2. Добре подбрано място на двора също върши работа, но...

При положение, че не можете да складирате пелетите си у дома, вариант е да сторите това в двора. Преди това обаче внимателно помислете къде ще ги ситуирате. Като за начало изберете най-високата част от двора. Поставете платформа така, че пелетите да не са на земята и в същото време бъдете сигурни за стабилността. 

Добра идея е пространството да е в близост до ограда или къща, за да се предпазва от дъждове и силни ветрове.

Избягвате да поставяте пелетите си под дървета. Може да направите и навес, с който допълнително да запазите чувалите и тяхното съдържание.

3. Лимитирайте максимално влагата

ВНИМАНИЕ! Пазете пелетите си сухи и не забравяйте, че влагата може да дойде от всякъде. Погрижете се от никъде да няма възможност пелетите да се навлажнят. Стигне ли се до мокър продукт, той не може да бъде използван повече.

4. Оставете си достъп до чувалите

Ако пелетите ви са на двора, бъдете сигурни, че ще можете лесно да стигате до тях. При снеговажел почиствайте добре както около тях, така и пътека до самия ви „склад”. Така ще си гарантирате безпроблемно внасяне на пелети в къщата и зареждането на котела. Ако пелетите ви са в къщата, то поддържайте помещението чисто и подредено.

А в случай, че се чудите какви дървесни пелети да използвате за отопление през зимата, нашият съвет е иглолистни пелети. Защо избираме именно този продукт за най-добър, може да прочетете в тази новина.

Виж още

Калоричност на горивата – примерна таблица

Едни от най-често задаваните към нас въпроси са свързани с определение за калоричност на горивата и това колко разход ще имаме през зимата. Отговорът на този въпрос по никакъв начин не можем да кажем, че е лесен. Освен това трудно ще намерите решението с точност. Определящите точки в тази „задача“ са прекалено много, за да […]

Pellet heating – tips and advantages

Increasingly, households in Bulgaria choose pellet heating. In recent years, this type of fuel has penetrated extremely quickly and this is due to the positives it has in its use. We at Schneider Pellets will do our best to give you some valuable tips on what the advantages of pellet heating are. Since the price […]

Камина на пелети – информация и съвети

Ако вече сте стигнали до избора на камина на пелети за Вашия дом, значи сте избрали да се отоплявате с едно от най-модерните и екологично чисти горива на планетата. Именно пелетите са бъдещето на Земята, тъй като по никакъв начин не замърсяват околната среда, а за направата им е използвана само и единствено чиста дървесина. Ние от […]